Danes povzemam Tai Lopeza. Tak zanimiv poba je to. Daleč od klasičnih ameriških motivatorjev, kateri te prevzamejo s svojo karizmo že samo z ogledom videa, kaj šele v živo. Tai-a včasih ne veš kam bi dal, med geeke, ki želijo biti kul ali med kul tipe, ki obenem še veliko vedo. Dejansko si je imidž ustvaril preko Youtube kanala, v katerem v svoji vili na Hollywood Hills razlaga, kako je prišel do Lamburghinija in Ferarrija, ob boku pa mu stoji trenutna Miss Arizone, za katero je dejansko bolje, da je lepa in ne odpira ust. Ampak stvari, ki jih govori so dobre in kažejo na to, da dečko ogromno ve. Na vsako vprašanje bo izstrelil iz rokava nekaj citatov, ki ti bodo dali v hipu misliti. Navsezadnje je milijonar, investitor in lastnik 2. največjega knjižnega kluba na svetu.

Gledala sem  njegov dokaj svež nastop, na konferenci Life on Fire, najbolj pa se mi je usidrala v spomin tema o poslanstvu. Spodaj si lahko ogledate cel video, za tiste ki nimate časa, pa bom povzela tisto, kar se je meni zdelo najbolj zanimivo.

Vsi smo že slišali temo o iskanju poslanstva, kajne? Če ne drugega je že na tem blogu kakih 10 postov na to temo. :) Obstaja morje različnih načinov, kako odkriti, kaj nam je misija v tem življenju. In še vedno si ne moremo kaj, da ne bi ob tem razvili najbolj romantične predstave o tem, kako bomo rešili planet. Tai pa tako odlično obrne zadevo, da vse skupaj končno dobi smisel.

Ni poanta v tem, kakšno je naše poslanstvo – kabum! – poanta je v tem, kaj nas motivira! Pa ste tudi to že slišali, saj vem. Ampak si predstavljajte še bolj plastično. Če si zaželimo na izlet, si lahko v glavi zamislimo, kakšen bo naš cilj potovanja. Torej naš smisel je tisti kraj, kamor želimo priti. Usedemo se v avto in gremo… če imamo v avtu bencin. Če bencina ni, ni ničesar kar bi nas lahko pripeljalo do cilja. Torej! Vprašanje, ki si ga moramo postaviti je: kaj v življenju nas žene?

what drives you

Takoj sem začela razmišljati in prišla do enakih ugotovitev, kot vi sedaj: pomagati ljudem, biti dober starš, dober partner, bla bla bla. To se vse lepo sliši. Ampak ker nas sedajle, ko to prebiramo in o tem razmišljamo, nihče ne sliši, smo lahko iskreni. Tai pravi, da vzamemo list papirja in ga razdelimo v dva stolpca. V enega pišemo te splošne in okolju prijazne motivacijske elemente, v drugega pa tiste najbolj sebične.

Zakaj delam vsak dan v službi? Zato ker hočem nekega dne kupiti to in to stvar, ki je v resnici ne potrebujem, ampak se mi pač lušta.

Zakaj hodim v fitnes? Zato da se bo na plaži čisto vsaka ženska (ali tip) obrnila za mano.

Zakaj opravljam dobrodelna dela? Zato, ker hočem priznanje od ljudi, ko bodo videli, kakšno dobro delo sem opravil.

To so zelo splošni sebični razlogi, ki jih ima vsak od nas v sebi. In da se razumemo: nič ni narobe s to sebičnostjo! Če boste zelo iskreni do sebe in pobrskali malo globlje, pa boste morda odkrili tisti en razlog, najmočnejši, najbolj iskren, najbolj boleč, zaradi katerega zjutraj vstajate in počnete stvari, ki jih počnete čez dan. Cilj ali poslanstvo pri tem nista tako zelo pomembna, ker sta lahko v različnih oblikah. Ključen je razlog, motivacijski dejavnik, ki nas žene naprej. In ki je obenem 100% pogoj, da do kakršnegakoli cilja sploh pridemo.

Za naše stare starše je bil to verjetno res: samo, da bo vedno kruh na mizi! Danes to ni več motivacija, ker je resnično lačnih malo, sploh takšnih z računalnikom in internetom, ki bi tole sedajle brali. 😉 Naša motivacija je morda biti drugačen od nesrečnih zgodb iz otroštva, biti opažen, biti ljubljen… Bodite iskreni. Je zelo smiselno. Kar naenkrat se vam ne bo zdelo več tako zelo pomembno, da imate poslanstvo v življenju, saj boste srečni v čemerkoli, kar bo zadovoljevalo to vašo osnovno potrebo.