Že dolgo nisem nič napisal. Ampak zadnjič sem slišal tako dober Tajov video post, da ga moram nekako shraniti oziroma deliti. Všeč mi je zato, ker se zelo dobro ujema z mojim trenutnim načinom razmišljanja. Jebiga. Neka oblika potrditve, ki človeku paše.
Mindset.
Mindset je veliko. Ogromno. Kako naj to prevedem? Miselna naravnanost mogoče. Način razmišljanja. Jim Rohn je temu rekel osebna filozofija. Se še dobro spomnim, da nisem vedel o čem govori, ko sem prvič slišal. Skupek prepričanj, ki jih imamo. Spremeni svoj mindset in spremenil boš svoj svet. Pogled na svet. Pogled na vse. Veliko problematik izvira iz napačnega mindseta. Nevarna tema. Ljudje ne maramo slišati teh stvari. Ne maramo dvomiti v svoja prepričanja. Ena izmed človeških lastnosti je konstantnost. Zagovarjali bomo stvari, ki smo jih do sedaj delali. Ali je to pravilno ali ne nima popolnoma nobene teže. Važno je le, da svojih stališč (javno) ne spreminjamo.

narcizen

Torej:
Gre za narcistično opravičenost. Nekaj mi pripada. Nekdo mi mora nekaj dati.
Zakaj že? Spreminjam se očitno v tip človeka, za katerega sem prvič slišal od mame, ko je prišla iz službe in rekla, da so dobili novega mladega šefa. Ta je seveda s sabo prinesel kup nekih novih pravil in zadolžitev. Ni bilo več tako kot je bilo prej in to je bil problem. Imel je neke “nore” ideje in ljudi pošiljal domov, če jim v službi ne paše. Da. Priznam. Hote ali nehote postajam ta človek. Tudi jaz bi marsikoga poslal domov. Včasih kar sam sebe. Vprašanje kakšen šef bi bil? Verjetno marsikomu ne bi bil všeč. Je pa res, da tudi večini ne bi dal službe. :) Bi jo vi? Bi dali samemu sebi službo? Že dolgo me moti prepričanje med ljudmi, da jim nekaj pripada. Pripada jih dobra služba, dobra plača, lepa hiša in še lepši partner. ?Zakaj? Zakaj bi kogarkoli vse to pripadalo? Če tam v ustavi to piše, še ne pomeni, da je res tako.
In kar je še huje. Ko ljudje tega ne dobijo so jezni. Kaj je zdaj to? Zakaj mi tega nihče ne da? Kje je moja služba? Hmmm.

 

To get what you want you have to deserve what you want.
Charles T. Munger

 

Moje mnenje je, da se časi izredno hitro spreminjajo. Naše razumevanje sveta žal nekoliko počasneje. Kar radi bo ostali tam kjer smo bili. Žal. Ne bo šlo. Lahko imam glavo v pesku, a svetu za to ni mar. On gre po svoje. Wayne Dyer pravi, da je življenje džungla in ta je nevtralna. Tam si lahko žrtev ali vodič.
In če me te obljubljene stvari ne pripadajo, oziroma je bilo vse zlagano, kaj potem? Preprosto. Začnimo iz izhodišča, da nam NIČ ne pripada kar tako. Dobimo čisti list papirja. In zdaj gradimo. KAJ SI ZASLUŽIM? Si zaslužim takšnega partnerja, takšno službo, takšno plačo, takšno zdravje? Recimo, da teh stvari nimam. Mogoče si jih pač še ne zaslužim. In kaj zdaj? Ja zdaj se pozanimaj kaj moraš narediti, da jih boš zaslužil in to ZAČNI DELATI. Rezultata seveda ne bo jutri. Mogoče ga sploh ne bo. Ampak vseeno. Bolje kot pa čakati, da se nasmehne sreča in pade z neba. Ne reagiraj na življenje. Ustvari življenje.
Ta filozofija je meni tako všeč, ker me iz pasivnega čakanja in jamranja posede za volan. Kaj jaz lahko naredim, da si to zaslužim? Ne zanima me kaj ne morem in zakaj ne morem. Zanima me kaj jaz lahko naredim. To se dnevno lepo vidi v službi. Nastopi problem in že 3/4 jamra zakaj se nekaj ne da. Pa čakaj malo. Pa saj te ne plačujejo zato, da bi jim povedal zakaj se ne da. Takšnih je veliko. Ti si tukaj, da pogruntaš kaj lahko narediš iz tega kar imamo. Ne nismo na NASI, ampak imamo pa to in to. In ne če bi oni … potem bi mi.
Kako dober lahko postanem? To nima veliko veze s čakanjem, da mi bo nekdo nekaj dal. Ima pa veliko veze z “premakni svojo rit” in nekaj naredi danes. Postani tako dober, da te ne morejo ignorirati sem nekje slišal. Če ti služba ni všeč, jutri pač ne pridi. Ker pa oba veva, da boš jutri tu, razmisli zakaj si vseeno prišel. Mogoče le ni tako slaba in bi bilo brez nje še slabše. Če ti država ni všeč, izvoli. Mogoče je pa tam za mejo res lepše. Uff. Paše takole malo “ponoviti”. Škoda, ko večini tega ne moraš povedati direktno. Smo takoj užaljeni in prizadeti.
To je bilo na kratko. Naj Tai pove do konca …

Wayne Dyer – Life is a jungle: